UCCNC'de Kaldığımız Yerden İşleme Nasıl Devam Edebiliriz?
Neden ihtiyaç duyuyoruz?
CNC ile çalışırken çok sık rastladığımız konulardan birisi de işe belirli bir G-Code satırından devam edebilmektir. Bunun birçok nedeni olabilir. En sık rastladığımız neden elektrik kesilmesi, yanlış planlama, mengene ya da malzemeye çarpma nedeniyle step kaybı olmasından dolayı ya da kazayla USB kablonun çıkması yüzünnden UCCNC’nin kapanması olabilir. Ayrıca diyelim ki işi yaparken acil bir işimiz çıktı, iş çok uzun süre alacak ve bırakıp gitmemiz mümkün değil. Bu durumda makineyi durdurup, bilgisayarı ve sistemi tamamen kapatıp, tekrar geri geldiğimizde açarak kaldığımız yerden devam etmek zorunda olabiliriz.
UCCNC’de istediğimiz bir G-Code satırından işe devam edebiliriz.
Sırayla şu adımları uygulamalıyız:
Spindle motor mutlaka kapalı olduğunu kontrol edelim. (İstem dışı çalışmayı engellemek gerekir)
UCCNC’ye girip ilk olarak HOME ALL yapalım.
Hangi işi yapıyorsak, kaldığımız işte daha önce seçtiğimiz sıfır noktasına gidelim. Ama bunu yaparken öncelikle Z en üstte yani home değerinde olacak şekilde UCCNC’de MID (ortada bulunan beyaz komut giriş alanı) bölümünde X0Y0 yazarak makinenin öncelikle X0Y0 değerine gitmesini sağlayalım.
Bazen 0 değeri tabla üstünde seçilebilir. (Yani işlenecek malzemenin altında). Böyle bir durumda sıfıra git demek ucun kırılmasına neden olur. Bu yüzden Z’de hareket etmeden sıfıra gitmenin yöntemi olan X0Y0 değerlerini girip enter tuşuna bastığınızda makine Malzemenin daha önce seçtiğimiz yatay sıfır değerine gider.
Bu noktada dikkatle Z sıfır değerinin doğru olup olmadığını kontrol etmek gerekir. En iyisi dikkatli bir şekilde elle UCCNC’nin jog modunu (ekranın soluna fareyi götürünce çıkan sanal klavye) kullanıp Z’yi aşağı doğru indirmektir. Z sıfıra yaklaştığında değerlerin doğru olup olmadığı kontrol edilebilir.
Sıfır noktasının kontrolü de bittikten sonra, G-Code dosyasını yüklememiz gerekir. LOAD düğmesine basıp ilgili dosyayı seçelim.
Dosya açıldıktan sonra G-Code penceresinde aşağı düğmesine basarak ilgili satıra kadar inelim. Satırlar arasında dolaşırken üzerinde olduğumuz satır farklı renkle gösterilmektedir.
Satıra geldiğimizde “RUN FROM HERE” sekmesine tıklayalım. Bu aşamada ortada bulunan ve yapılan işlemleri gösteren beyaz ekran üzerinde satır numarası seçilecektir. Bunu göreceğiz, görmeliyiz.
Bildiğimiz gibi UCCNC G-code yüklendiğinde işi mavi çizgilerle gösterir. İşlendikçe de üzerinde yeşile boyanarak işin yapılan kısmı gösterilir. Şimdi bir önceki maddede belirttiğimiz gibi “RUN FORM HERE” sekmesine tıklandığında işin bu satıra kadar olan kısmı hemen yeşille gösterilir. Böylece doğru yerde olup olmadığımı anlayabiliriz. Ya da devam etmek istediğimiz yerde. Bu aşamada satırda bir X, Y, Z değeri olacaktır. Tercihen Z’nin yukarıda olduğu bir satırı seçmemiz daha doğrudur. Böylece Z’nin motor çalışmadan malzemeye çarpmasını ve muhtemel bir uç kırılmasını engelleriz. Tedbirli olmak iyidir. O nedenle satırdaki önce X ve Z değerlerini girip (Z en yukarıdayken) satır üresinde doğru yatay noktaya makineyi götürürüz. Bu noktaya gittikten sonra Z’nin görünen değeriyle, G-code satır komutundaki değerine bakmakta yarar var. Doğru yerdeysek örneğin Z48.723 gibi değeri girerek Z’nin konumunu ayarlarız.
Önerim Z değerinin olmadığı bir satırın seçimidir. Böyle bir satır varsa en iyisi onu seçmek olur. Makine Z hareketini böylece kendisi yapar ve hatayı engeller.
Artık her şey tamamsa, o zaman M3 komutu ya da ekrandaki spindle çalıştır komutunu kullanarak spindle çalıştırılır.
Ardından CYCLE START basılarak işe kaldığımız yerden devam ederiz. Bazen iki kez CYCLE START düğmesine basmak gerekebilir.
EN ÖNEMLİSİ!!
HEM UCU HEM İŞİ KAYBETMEMEK İÇİN ELİNİZİ ACİL DURUM DÜĞMESİNE YAKIN TUTUNUZ.
Ali Nihat YAZICI - Stepcraft Türkiye / 29.7.2018