Hangi uçla ve hangi hızla işleyebilirim?

Hangi malzeme, hangi uç, hangi hız?

Müşterilerimizin en çok sordukları sorulardan birisi, hangi malzeme için hangi ucu ve hangi devir ve makine hızında kullanacakları…


Biz de STEPCRAFT Türkiye olarak, STEPCRAFT’ın mükemmel spindle motoru HF 500 için sizle bu bilgileri paylaşıyoruz.

Birçok uygulamada en yüksek hızda çalışırsanız sonuç alabilirsiniz. Ancak, bazı malzemeler ve bazı uçlarda belirli hızlarda çalışmak, malzemenin üzerinde atlama ya da hata olasılıklarını yok edecektir.

Bu nedenle değişken bir hız çok istenilen bir durumdur.

Belirli malzemeler (örneğin bazı plastik ve özellikli malzemeler) özellikle yavaş makine hızı ve spindle devrine ihtiyaç duyarlar. Çünkü yüksek hızda, uç ısı üretir ve bu da malzemenin ve spindle motorunun zarar görmesine neden olabilir. Sert ahşap malzemeler ve metaller yüksek hızda çalışmaya gereksinim duyarlar. Bu nedenle, sizlerin işine yarayacak şekilde; hangi malzemelerde hangi makine hızında, hangi spindle devrinde çalışabileceğine dair bir tablo oluşturduk.

Bu tabloyu referans alarak, tavsiye edilen devir ve makine hızlarını, belirli uç ve malzemelerle seçme konusunda kolaylık edinebilirsiniz. Bu tabloyu dikkatlice inceleyin ve iyice öğrenin. Ancak, bu tablo elinizde olsa da hangi malzemeyle, hangi hızda ve devirde çalışılacağını öğrenmenin en iyi yolu, uygulama yapmaktır.

Bu şekilde çok çabukça daha yavaş ya da hızlı bir devir seçmeyi öğrenebilirsiniz. Örneğin belirli bir plastik malzemeyle çalışırken, önce yavaş bir hızla başlayıp, plastiğin eriyeceği düzeydeki hıza çıkarak gerekli hızları öğrenebilirsiniz. Bunun ardından hızı indirerek, erimenin olmadığı yerde optimum hızı bulabilirsiniz.

Ardından makine hızını artırarak, malzemenin belirli bir hızda atlanması noktasına kadar gidebilirsiniz. Bunun ardından hızı makine/malzeme hızını azaltarak, optimum hızı bulana kadar inebilirsiniz.

Beş parmakla aklınızda kalacak olan 5 altın kuralı siz STEPCRAFT Türkiye ziyaretçileri için sunuyoruz:

Düşük sıcaklıklarda erime olasılığı olan plastik ve benzeri malzemeler, düşük hızlarda kesilmeli ve işlenmelidir.

Ahşap yüksek hızlarda kesilmelidir.

Sert ahşaplar, karbon fiber ve alüminyum yüksek hızlarda kesilmelidir. Eğer kesme ya da freze ucu titremeye başlarsa bu düşük hıza işleme yapıldığını gösterir. Ya da makine hızı ile delme derinliği hızı azaltılmalıdır.

 Alüminyum, bakır veya pirinç, yapılmakta olan kesim tipine bağlı olarak farklı hızlarda işlenebilir. Uygun kesim yağları kullanınız. Böylece kesim dişinin malzemeye yapışmasını engelleyebilirsiniz.

Malzeme oluşumunu kontrol ediniz. Her malzemenin kendi karakteristiği vardır. Bazı malzemelerin kesimi zordur. Örneğin alüminyum karışım değilse, safsa, kesimi veya işlenmesi zordur.

Eğer kullandığınız uç, beklentinizi karşılamıyorsa, büyük bir olasılıkla ya aksesuarda ya makine ya da spindle hızında ya da derinliğinde hata yapıyorsunuz demektir.